A rohanó és stresszel teli világunkban fontos, hogy az ember mindig friss és energikus legyen. Ennek érdekében fontos odafigyelnünk a megfelelő vitaminbevitelre. A vitaminok szerepe rendkívül fontos a szervezet működésében.

Összefoglaltuk, hogyan csoportosíthatók a különböző vitaminok fajtái. A vitaminoknak két fajtáját különböztetjük meg: a zsírban és a vízben oldódó vitaminokat.
A vitaminok fajtái: zsírban oldódó vitaminok
A zsírban oldódó vitaminok hosszabb időre is képesek raktározódni a szervezetben. Elsősorban a zsíros ételekben találhatók meg, mint például az állati zsiradékban (pl. vajban), a zöldségolajokban, a tejtermékekben. A zsírban oldódó vitaminok az A-, a D-, az E- és a K-vitamin. Túlzott bevitelük szintén betegségek kialakulásához vezethet.
A vitamin (retinol)
Megtalálható: margarin, saláta, petrezselyem, paraj, sárgarépa, barack. Hiánya a szem, a bőr és a nyálkahártya kiszáradásához vezethet, látásromlást eredményezhet.
D vitamin (kalciferolok)
Megtalálható leginkább a vajban, tejszínben és a vitaminozott margarinokban, csiperkegombában, zabpehelyben, búzacsírában, élesztőben. Hiánya a csontok fejlődési zavarát okozhatja, gyermekekben angolkórt, felnőttekben csontlágyulást idézhet elő. Esős, ködös időben nő a D- vitamin igény!
E vitamin (tokoferolok)
Megtalálható a gabonamagvak csíráiban, növényi olajokban. Hiánya izomsorvadáshoz, idegrendszeri megbetegedésekhez vezethet.
K vitamin (fillokinon)
Előfordulása: brokkoli, káposzta, fejes saláta, paraj, tejtermékek. Hiánya esetén a véralvadási faktor csökken és vérzékenység alakul ki.
A vitaminok fajtái: vízben oldódó vitaminok
A vízben oldódó vitaminokat szervezetünk nem tudja tárolni, ezért sokkal gyakrabban kell pótolnunk őket. Ebbe a csoportba a B-vitaminok, a C-vitaminok és a folsav tartoznak. A vízben oldódó vitaminok a gyümölcsökben, zöldségekben és a különböző magvakban találhatók meg.
C vitamin (aszkorbinsav)
Előforduláas: csipkebogyó, zöldpaprika, citrom, narancs, alma, káposzta, brokkoli, burgonya. Hiánya fáradtságérzéssel, szélsőséges esetben skorbut kialakulásával jár, növekszik a fertőzésekre való hajlam.
B vitaminok
B1 (tiamin)
Megtalálható: élesztő, hántolatlan rizs, korpás búza, zabliszt, földimogyoró, hüvelyesek. Hiánytünetek: ideggyengeség, szívgyengeség, étvágytalanság formájában jelentkezhet.
B2 (riboflavin)
Megtalálható: tej, élesztő, olajos magvak, hüvelyesek. Hiánya zájzugrepedést, bőrgyulladást, gyomor-bélrendszeri tüneteket, valamint visszamaradást okoz a növekedésben.
B3 (nikotinsav)
Megtalálható: teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek, kemény héjú gyümölcsök, burgonya. Hiánytünetek: napfénynek kitett bőrfelületek elszíneződése, nyelv- és bőrgyulladás, hasmenés, súlyos esetben szellemi leépülés.
B5 (pantoténsav)
Megtalálható: aszalt és kemény héjú gyümölcsökben főleg. Hiánya rendkívül ritka, a lábujjak zsibbadását és bizsergését okozza.
B6 (piridoxin)
megtalálható: tejtermékek, korpa, borsó, uborka. Hiánya idegességet, álmatlanságot, zsíranyagcsere-zavart, bőrproblémákat idéz elő.
B9 (folsav)
Legjobban a leveles zöldségekben fordul elő. Hiánya a fehérvérsejtek megfogyatkozását okozhatja. Jelenléte segíti a vas és a B12-vitamin felszívódását.
Összegzés
Minden vitamin fajtát a legjobb felszívódás érdekében reggeli étkezés után vagy legkésőbb délelőtt bő folyadékkal kell bevenni.
A vitaminok felvételének optimális és legegyszerűbb módja az érett friss gyümölcs és zöldség elfogyasztásával, illetve a kiegyensúlyozott táplálkozással valósul meg, mely által a vitaminok közvetlen felszívódása és beépülése is a szervezet valódi szükségletének megfelelően történik meg. Figyelni kell arra is, hogy az ételek elkészítése során a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet. Az egészséges szervezet működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem ásványi anyagokra és nyomelemekre is szükség van.