Milyen vitamint szedjek edzéshez?

A vitaminok egy sportoló életében az étrend-kiegészítés alapját képezik. Vitaminok nélkül nem lehet optimális a fejlődés. Az izomtömeg növekedés elengedhetetlen feltételét képezik, de szerepet játszanak a csontsűrűségben, és gyakorlatilag a test általános működésének feltételeit jelentik. Így gyakran felmerül a kérdés, milyen vitamint szedjek edzéshez?

A vitaminok egy sportoló életében az étrend-kiegészítés alapját képezik.

Multivitamin, az erőnlét feltuningolására

Kezdők és haladók számára egyaránt javasolt egy multivitamin készítmény. Ez olyan termék, amelyben minden vitamin és ásványi anyag, nyomelem megtalálható. Célszerű egy erősebb készítményt vásárolni, mivel ezek biztosan fedezik a napi vitamin igényt. Túladagolástól nem kell tartanunk, ugyanis még a legerősebb készítmények sem érik el a veszélyes mértéket az összetevők terén.

Egyéb vitaminok a hatékony edzéstervhez

A multivitaminon kívül érdemes a vitaminok fajtái közül is válogatnunk. Egyes vizsgálatok eredménye szerint már kis mértékű folsav-, B1-, B2-, B6-vitaminhiány is korlátozza az intenzíven sportolók teljesítő- és koncentrálóképességét. Az immunvédekezésünk sem működik jól ezek nélkül.

A B-vitaminok a nagy megerőltetéssel járó sportot űzők számára fontosak, mivel az energiatermelésben és a sejtek megújulásában vesznek részt. B-vitaminok első sorban a tejes kiőrlésű gabonában fordulnak elő.

Az A-, C- és E-vitaminok fontos antioxidánsok, a szabadgyökök megkötésében és a sejtvédelemben vesznek hatékonyan részt. Hatékonyan támogatják az immunrendszerünket is.

Nem mehetünk el szó nélkül az edzésterv fontossága mellett sem. Lényeges, hogy szakszerű edzésterv alapján erősítsük magunkat. Akár trénerrel, akár személyi edzővel dolgozol, mindenképp konzultálj vele is a számodra javasolt vitaminokról az edzés mellé.

Összegzés

Az edzés komplexen veszi igénybe a szervezetet. Egy stresszforrás a szervezet és az izmok számára. Főleg kezdetben, amikor a test nincs hozzászokva az intenzív megterheléshez. Fontos, hogy támogassuk az immunrendszerünket és megfelelő tápanyagot adjunk testünknek. Enélkül sajnos könnyen az ellenkezőjét érhetjük el, mint ami miatt edzeni kezdtünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük