Vitaminok szedése a terhesség alatt

A várandósság hónapjaiban a kismamák vitaminigénye is megnő. A magzat egészséges fejlődéséhez elengedhetetlenek bizonyos vitaminok, amelyeket pótolni szükséges. Ugyanis a megfelelő táplálkozással sem vihető be a megfelelő vitaminmennyiség. Ezért melegen ajánlott a vitaminok szedése a terhesség alatt.

A vitaminok szedése a terhesség alatt is fontos!

Miért fontos a vitaminok szedése a terhesség alatt?

Érdemes már a baba tervezésekor elkezdeni a terhesvitaminok szedését. Ugyanis felszívódásukhoz néha több hónap is szükséges. A vitaminok szedése terhesség alatt segít a fejlődési rendellenesség megakadályozásában és a szülési közben előforduló kockázatokat is csökkenti. Továbbá megelőzheti a koraszülést vagy a terhességi magas vérnyomást.

Ahogy a mondás tartja, egy nő mindent megtesz azért, hogy legyen gyereke, vagy azért, hogy ne legyen. Ennek kapcsán kell beszélnünk az abortuszról.

Melyek a legfontosabb terhesvitaminok?

Az ún. terhesvitaminok összetételüket tekintve egyrészt szinte azonosak, másrészt egy-két dologban eltérők lehetnek. Érdemes összehasonlítani őket, illetve a nőgyógyásztól segítséget kérni a kiválasztásban. A következő vitaminoknak és nyomelemeknek kell szerepelnie egy várandós nő vitaminkészítményében.

Folsav

Akik megfelelő folsavat visznek be szervezetükbe a várandósság alatt, 20 %-kal csökkentik a baba nyitott gerinccel születését. A tabletta mellett érdemes minél több spárgát, borsót, spenótot, kelbimbót és narancsot fogyasztani a magas folsav tartalmuk miatt.

A-vitamin

A baba szívének és keringésének tesz jót. Külön nem érdemes szedni, túlzott bevitele ugyanis magzati károsodást okozhat. A répa, a tojás és a vaj is tartalmaz A-vitamint.

B-vitamin

Szedése csökkenti a vetélés kockázatát. Sok élelmiszerben is megtalálható, de a terhesvitaminok is tartalmazzák.

C-vitamin

Gátolja a kismamánál a vérzés kialakulását. Tabletta formában is érdemes szedni, amellett, hogy rengeteg élelmiszerben megtalálható. Elegendő néhány száz milligrammos változat.

Vas

Főleg a vérszegény és vashiányos kismamáknak kötelező szedni. A túladagolás veszélyére itt is fel kell hívni a figyelmet, ugyanis vese-elégtelenséget és vérnyomás-problémákat okozhat.

Trimeszter vitaminok

Első trimeszter (0-3 hónap)

A folsav ekkor nélkülözhetetlen. Emellett szükséges még a magnézium, cink, a réz, hiszen ezek az anyagok gondoskodnak a megfelelő sejtosztódásról, a beágyazódásról, lényegesen csökkentik a vetélés kockázatát.

Második trimeszter (3-6 hónap)

A magnézium ebben az időszakban is fontos, mert megelőzi a görcsöket, és a méhszáj kinyílását. A vas is kiemelten fontos, ekkorra az anya vasraktárai már kimerültek.

Harmadik trimeszter (6-9 hónap)

A vitaminok kiemelt szerepe ekkor is megvan, ám a B6 – vitamin elhagyható. Ekkorra a várandós vitaminok már feltöltik a szervezetet ezzel az anyaggal, így nincs szükség a további bevitelre. A B6 vitamin növeli az étvágyat, így elhagyásával a súlyfelesleg keletkezése megelőzhető.

A trimeszter vitaminok ára

5499 Ft -> ITT
4995 Ft -> ITT
4931 Ft -> ITT
5747 Ft -> ITT
4950 Ft -> ITT

Összegzés

Mielőtt összeállítjuk a vitamin-listát, konzultáljunk orvosunkkal, védőnőnkkel! Ne kezdjünk bele felelőtlenül multivitamin vásárlásba és gondosan ellenőrizzük az összetevőket!
Boldog babavárást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük