A rossz szájhigiénia következményei és megelőzése

rossz szájhigiénia

A szájüreg egészsége összefügg az általános egészségi állapotunkkal. A nem megfelelő szájhigiénia pedig számos betegség kialakulásához vezethet. Összeszedtünk néhány alapvető dolgot a rossz szájhigiénia következményeiről és a megelőzés fontosságáról.

A szájhigiénia fontossága a fogászat alapja

Az ajánlások szerint naponta kétszer érdemes fogat mosni jó minőségű, lehetőleg puha fogkefével. Rendszeresen fogselymezni is szükséges annak érdekében, hogy megőrizzük fogaink és ínyünk egészségét.

szájhigiénia

Fontos, hogy a helyes fogmosás legalább 2 percig tart. A kefe körkörös mozgatásával haladjunk végig a fogsorokon. Törekedjünk arra, hogy a kefe a fogfelszínnel 45 fokos szöget zárjon be. Amennyiben lehetőségünk van rá, ebéd után is mossunk fogat. A fogkefét havi rendszerességgel cseréljük.

Milyen betegségeket okozhat a rossz szájhigiénia?

A rossz szájhigiéniának súlyos következményei is lehetnek. A kialakuló fogínybetegségek miatt kétszeresére emelkedhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Létezik összefüggés a szájhigiénia és a memória állapota és a demencia kialakulása között is. A rossz szájhigiénia növelheti a spontán vetélés és a koraszülés esélyét is. A rossz szájhigiénia nemcsak a szájüregben kialakuló rákok kockázatát, hanem más daganatos megbetegedések esélyét is megnöveli. 

A  rossz szájhigiénia hatása az immunrendszerre

A  rossz szájhigiénia hatással van az immunrendszerünkre. Az elhanyagolt szájüregben túlzottan elszaporodhatnak az amúgy jótékony hatással bíró baktériumok. A szervezet működésének egyensúlya ilyenkor felborul és a szájban található baktériumok ellenünk fordulnak. Ez nagyban gyengíti az immunrendszert és fogínygyulladáshoz vezethet. Ez pedig kihat számos más területre is szervezetünkben.

Hogyan tartsuk rendben a szájhigiéniát?

A szájhigiénia az ajurvédában a fogmosás előtt kezdődik. Az ájurvéda szerint a rossz szájhigiénia kihatással van az emésztésre, illetve hiába ápoljuk megfelelően a fogainkat, ha emésztésünk állapota nem rendezett. A kiegyensúlyozott emésztés első és egyik legfontosabb védelmi vonala a szájüregünk. Nem elég csupán fogainkat megtisztítani, a nyelvünkön is méreganyagok csapodnak ki, melyeket rendszeresen el kell távolítani. Ezért a keleti kultúrákban széles körben elterjedt technika,  a nyelvkaparó eszközök használata rendkívül ajánlott.

A kiegyensúlyozott emésztés feltétele az étrend mértékletessége és változatossága. Fontos, hogy sok folyadékot fogyasszunk, lehetőleg vizet. Kerülendőek a húsételek, melyek egyrészt nagyon nehezen emészthetőek, másrészt nagy mennyiségű negatív érzelmi információt és mérgező vegyületet tartalmaznak. A táplálék alapját mindig a gabonaféléknek kell kepézniük. Ezeket a legjobb kása formájában, vagyis főzve enni. Különösen jó a rizs, de a búza, árpa, zab, köles és más gabonák is nagyon ízletesek. A fűszerezéssel is sokat segíthetünk egészségünknek. Ezek a fűszerek mind használatos az ajurvédában és az immunrendszerünk is hálás lesz, ha fogyasztjuk őket.

  • ajowain
  • babérlevél
  • édeskömény
  • fahéj
  • fekete bors
  • gyömbér
  • görögszéna
  • fekete só

Összegzés

Egy olyan kicsi és rövid művelettel, mint amilyen a fogmosás, sokkal súlyosabb betegségeket is megelőzhetünk. Érdemes a rendszeres és alapos szájhigiénia segítségével a megelőzésre fektetni a hangsúlyt, ha pedig ennek ellenére is kialakul valamilyen probléma, akkor gyorsan szakemberhez kell fordulni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük